Montaža i ugradnja dekinga

Kvalitetan deking može vašem dvorištu dati posebnu čar, kao i praktičan prostor za uživanje u toplom vremenu ili prijatnim večerima napolju. Bez obzira da li se odlučite za našu profesionalnu instalaciju ili želite da naučite da sami ugradite deking, saznanje šta montaža dekinga podrazumeva može vam pomoći da shvatite šta vam je sve potrebno.

Bez obzira da li želite deking na više nivoa ili jednostavnu terasu od dekinga, proces instalacije uključuje određivanje tipa dizajna koji želite, odabir materijala i razumevanje različitih delova dekinga.

Sa željom da vam približimo kako se sprovodi ovaj zadatak, provešćemo vas kroz osnovne etape postavljanja dekinga.

1Priprema podloge

Pre svega, potrebno je pripremiti podlogu, jer je adekvatna i temeljna priprema podloge ključ uspešno postavljenog dekinga. Da bi priprema bila potpuna potrebno je obezbediti adekvatan sistem za drenažu terena, uraditi izolaciju ukoliko se radi o otvorenim površinama objekata u koje vlaga ne bi smela da prodre, i na samom kraju ako se radi o deking podu postavljenom na zemlji, mora biti izvršena nivelacija. Kada se ova tri uslova ispune, može se početi sa postavkom.

2Potkonstrukcija

Proces ugradnje u Deking Zoni se bazira na visokokvalitetnim materijalima za ugradnju kao i pravilnoj postavci isključivo aluminijumske potkonstrukcije.

Potkonstrukcija može biti od različitih materijala, kao što su čelik, drvo, wpc, ali je njihov kvalitet i dugotrajnost znatno manja od aluminijuma koji je dugovečan, ne podleže koroziji, kao ni vremenskim uslovima, te sa takvim profilima možemo garantovati maksimalnu dugoročnost i fiksiranost dekinga.

Čvrst, a neravan teren ne predstavlja problem za instalaciju dekinga, jer se u tom slučaju potkonstrukcija postavljaja na posebne distancere koji nivelišu teren, a krajnji efekat je neverovatan.

3Prednosti distancera

Distanceri su plastične stope koje u sebi imaju mogućnost nivelisanja neravne površine i dobijanja idealno ravne površine uz minimalan napor.

Razlog zbog čega su distanceri postali jako zastupljeni je sam sistem montaže i mogućnost da se postave na bilo kakvu neravnu površinu. Ono što je jako dobro kod distancera je to što u slučaju postavljanja dekinga na distancere, sam deking ima duži vek trajanja zbog većeg protoka vazduha, lakseg sušenja dekinga, same odmaknutosti od podloge i još mnogo benefita.

4Montaža dekinga

Kada se postave distanceri, na njih se stavljaju aluminijumski profili koji se pričvršćuju za distancere. Zbog stabilnosti se deking stavlja samo na dobro iznivelisane alu profile. Jako bitna stavka je početak montaže koji se radi sa posebnim početnim klipsama, koje se stavljaju na prvi i poslednji red dekinga. Na svaki red između se stavljaju metalne klipse koje nisu vidne i lako su montažno demontažne. Možda najbitnija stavka kod montaže dekinga je razmak između alu profila koji ne sme prelaziti 35cm.

Još jedna jako važna stvar je da čeone spojeve dve deking daske ne smeju biti posetavljene na jednom alu porfilu. Pravilo je da svaka daska mora imati na kraju i na početku svoj oslonac 3 – 5cm od kraja daske. U zavisnosti od doba godine kada se instalira, svaki čeoni spoj dve daske mora imati minimum 5mm razmaka zbog diletacija, a maksimum 8mm.
Bitno je napomenuti da se deking uvek postavlja tako da ima blagi pad, jer se na taj način voda sliva i ne zadržava na podnim oblogama.

Zaključak je da deking nije komplikovan za instalaciju, ali je jako bitno da se sve smernice i pravila ispoštuju kako bi vaš deking zadržao svoj početni sjaj i kvalitet.